Žikica Grbić
Povlačenje

800.00 RSD

(6 recenzije korisnika)

Da romani koji nose dah razvijenih realističkih pripovedaka, jednostavnog iskaza, a složenih priča, idealizacije srpskog sela i starinskih običaja u kojima ipak preteže kritika društva i vremena još postoje, i to u svem svom sjaju, dokaz je roman Povlačenje Žikice Grbića.

Na zalihama

Format:

A5, 21 cm

Broj strana:

170

Povez:

Meki

Pismo:

Ćirilica

Godina izdanja:

2020.

Kategorije: , , , Šifra proizvoda: 978-86-6317-235-7 Oznake:

Opis

Žikica Grbić – Povlačenje

Žikica Grbić – Povlačenje

Priča smeštena u predvečerje Prvog svetskog rata, vreme prvih slavnih podviga srpske vojske i poslednjih dana spokoja pred povlačenje iz okupirane otadžbine prati sudbinu seljaka u selu Crkvice, ni po čemu različitom od bilo kog drugog sela večno napaćene zemlje. Dok njegovi stanovnici sabiraju redove i bezbrižne dane i slažu potresne uspomene iz skorašnjih balkanskih ratova, budućnost koja im predstoji nikako nije blistava.

Naprotiv, idiličnu sliku sela tek rasterećenog od užasa ratovanja zauvek će potresti jedan naslov na jutarnjim novinama. Iako mnogi neće umeti da ga pročitaju, atentat na prestolonaslednika i nadvojvode velikog carstva zauvek će im promeniti živote i pripremiti na nove patnje, stradanja i smrti, ali pružiti i priliku da se zauvek upišu u anale besmrtnih junaka čija slava među potomcima nikada ne bledi.

Delo Žikice Grbića celo je u kontrastima, ono kao da na tasovima Srbije – zemlje burnih vekova – vaga dijametralno suprotne razlike koje na svojim pogrbljenim plećima nose generacije ogrubelih seljaka skorelih srca. One se nalaze i u suprotnostima idiličnosti i ogoljene slike društva, mira i rata, života i smrti, sadašnjosti i prošlosti, sreće i nesreće, svetla i tame, slobode i ropstva, bezizlaza i izlaza.

Ona se skriva i u spletu unutrašnjih stanja likova u trenucima gubitaka i smrti najbližih i životno neizvesnih situacija nasuprot spoljašnjim, akcionim delovima romana, kada hrabrost ostaje kao jedini životni izbor koji pokreće, vodi ka osveti i spoznaji da je ponekad odlučna reakcija najbolja odbrana.

Ivana Dilber

Mada samostalan u smislu radnje, ovaj roman je deo ciklusa „Četiri priče o varoši“, četiri trenutka u istoriji koja je autor odabrao kako bi u duhu tih vremena progovorio – o ljudima i njihovom stradanju. Preostala tri dela iz ovog ciklusa zovu se Povratak, Pohod i Progon

Izdavač ovog dela je Nova poetika, a mi im se zahvaljujemo što su prepoznali Žikicu kao pisca snažnog zamaha.

Naša izdanja možete pogledati u našoj online knjižari.

6 recenzija za Žikica Grbić
Povlačenje

 1. Milan Mijatović (potvrđen vlasnik)

  Knjiga nije loša.

 2. Mihajlo 632 (potvrđen vlasnik)

  Iznad mojih očekivanja. Preporuka.

 3. Bogumila Golubić (potvrđen vlasnik)

  Kasnila isporuka zbog kurira, ali je na kraju sve bilo kako treba.

 4. Dragan Tomić (potvrđen vlasnik)

  Brza isporuka, knjiga super. Odlično.

 5. Zorica Mileusnić (potvrđen vlasnik)

  Ubedio me drug da pročitam. Skroz ok.

 6. Renata J. (potvrđen vlasnik)

  Slučajno naletim, poručim i oduševim se. Sjajno.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.

Od istog autora …