Tiraž rasprodat

Predrag Jokić
Svetkovina

Roman “Svetkovina” predstavlja sjajan primer kako istorijski okvir može biti idealno platno za dinamično pripovedanje o turbulentnim događajima epohe.

Format:

A5, 21 cm, Dva toma, Kutija

Broj strana:

942

Povez:

Meki, sa kutijom

Pismo:

Ćirilica

Godina izdanja:

Prvo izdanje: 2018.
Drugo izdanje: 2020.

Kategorije: , Oznake:

Opis

Predrag Jokić – Svetkovina

Roman “Svetkovina” predstavlja sjajan primer kako istorijski okvir može biti idealno platno za dinamično pripovedanje o turbulentnim događajima epohe. Široka galerija likova i karaktera, istorijski manje ili više poznati odnosi među vlastelom, intrige, spletke i borba za moć bez kojih nema dvorskog života,  ali i  miris autentičnog srednjeg veka kojim ova knjiga odiše teraju čitaoca da pred svako poglavlje pita: Šta je sledeće? I tako kroz oba toma ovog obimnog romana u kome nema ničeg suvišnog.

Vešto koristeći poznate istorijske okolnosti koje je temeljno istražio, Predrag Jokić ne propušta da nam uz “velike događaje” približi i svakodnevicu nekog drugog, “običnog” sveta, koji srednjevekovnim piscima hagiografskih primarnih izvora nije bio predmet interesovanja, čime upotpunjava sliku srpskog srednjeg veka lišenu holivudske teatralnosti i opštih mesta. Štaviše, slobodan sam da primetim da je piščeva namera da nam pozne dane nemanjićke Srbije prikaže onakvima kakvi su najverovatnije i bili, ne hrleći ka sjaju i ne bežeći od bede.

Ono što nakon prvog od, siguran sam, mnogih čitanja ostaje, jesu dva pitanja:
1. Kada će autor objaviti drugi?
2. Kada će autor objaviti treći deo?

Više informacija o ovom budućem klasiku, kao i o autoru, možete pronaći na sajtu svetkovina.rs ovde

 

Poručite svoj primerak

 

Iz intervjua datog portalu cudo.rs

Odavno mi je bila želјa da neki rukopis ispišem do kraja. Bilo je par neuspelih pokušaja ranije, ali samo je “Svetkovina I deo“ doživela da bude ispisana do kraja.

Druga polovina vladavine cara Uroša Nejakog je jako dinamična. Carstvo se nije preko noći raspalo. Bio je to tegoban period međusobnih sukoba krupne vlastele, od kojih su mnogi bili zapravo u bliskom srodstvu. Na to dodajte i privredno jačanje pojedinih gradova kao što su Prizren, Ser ili Kotor. Ideja da se sve to prikaže u okviru jedne priče je bila previše dopadlјiva. Doduše ne i laka. Sve je krenulo kao eksperiment, pa dokle stignem.

Ceo intervju koji je dao Predrag Jokić možete pogledati ovde 

 

Iz recenzije

Proživite raspad Srpskog carstva čitajući Svetkovinu! Predrag Jokić

Svetkovina, koja se bavi raspadom Srpskog carstva u doba Uroša Nejakog, sa jedne strane se sve vreme temelji na istorijskim izvorima i stručnoj literaturi, a sa druge strane ona je napisana živim i zanimljivim stilom koji nam približava sudbine srpskih vladara, velikaša, crkvenih velikodostojnika i vladika i daje nam svoju viziju kakvi su bili njihovi međusobni odnosi i kako su se ti moćnici nosili sa nevoljama, preprekama, izazovima, smrtnim opasnostima, u borbama i pregovorima, sa svim onim što su nosili njihovi burni životi.

Svetkovina nam ne donosi idealizovane srednjovekovne heroje, pravedne vladare i vitezove junake bez mane i straha, već široku plejadu likova od kojih svaki ima svoju mračnu stranu, koja u pojedinim slučajevima kod čitaoca izaziva mržnju i gađenje, ali koja savršeno dočarava prirodu ljudi koji se stalno bore za opstanak u svetu punom neprijatelja.

Predrag Jokić nas je kupio prvim delom Svetkovine, a sebi je dao ozbiljan zadatak da u naredna dva dela, koja željno iščekujemo, ostane na visokim nivoima pripovedanja, gradnje likova i njihovih međusobnih odnosa i utemeljenosti na istorijskim izvorima i stručnoj literaturi!

Bogdan Pantić

Naša izdanja možete pogledati u našoj online knjižari.