St. Vladimir Jovanović
Izvrsnost u akciji

Knjigu je žanrovski teško odrediti – romansirana monografija, romansirana biografija, epistolarni roman (zamišljena prepiska između autora-objašnjivača, njegovog oca, druga Antona i Mišime), knjiga zapisa, crtica, beležaka, eseja, blogova… Suštinski, žanrovska hibridnost, da ne kažem neka vrsta postmoderne književne instalacije, karakteriše ovu neobičnu i nadahnutu knjigu.

Format:

A5, 21 cm

Broj strana:

272

Povez:

Meki

Pismo:

Latinica

Godina izdanja:

2019.

Kategorije: , Šifra proizvoda: 978-86-80558-12-7 Oznake:

Opis

Naručite svoj primerak ovde St. Vladimir Jovanović 

U nas je ove godine izašla knjiga St. Vladimira Jovanovića Izvrsnost u akciji / Pripovest o Mišimi  izdavač IBN studio – o životu, delu i smrti jednog od najvećih pisaca Japana, J. Mišimi.  

La muerte no es un adios. 

Knjigu je žanrovski teško odrediti – romansirana monografija, romansirana biografija, epistolarni roman (zamišljena prepiska između autora-objašnjivača, njegovog oca, druga Antona i Mišime), knjiga zapisa, crtica, beležaka, eseja, blogova… Suštinski, žanrovska hibridnost, da ne kažem neka vrsta postmoderne književne instalacije, karakteriše ovu neobučnu i nadahnutu knjigu.

Od strane autora, određena je kao epistolarna pripovest sa četiri lika:

  • Vladimir Jovanović, student iz Beograda
  • Anton Pašić, student iz Zagreba
  • Duh oca Vladimirovog St. Vladimir Jovanović Izvrsnost u akciji
  • Duh Jukija Mišime. St. Vladimir Jovanović Izvrsnost u akciji

Biću slobodan da primetim da je knjiga pre svega jedna vrsta intimnog razgovora autora sa samim sobom, razgovora o duhovima i senkama koje ga unespokojavaju, o ljubavi, umetnosti, čeznućima, podrhtavanjima – o Mišimi u njemu samome.

Izvrsnost u akciji / Pripovest o Mišimi nudi jedan sveopšti uvid u Mišimino stvaralaštvo; zahvaljujući autorevoj posvećenosti, do najsitnijih pojedinosti, sagledane su ideje, delanja i akcije intrigantnog, maestralnog, začudnog, jednostavnog, zaumnog, kontroverznog književnika – poslednjeg japanskog samuraja Jukija Mišime.

Autor se svojski potrudio da jednom prosečnom čitaocu, interpretirajući Mišimino delo, približi sukob između tradicionalnog i modernog Japana, a sve u nameri da se Mišimino delo i život razumeju u svoj punoći i celovitosti koju nije jednostavno sagledati. Vladimir vešto kontekstualizuje i aktuelizuje teme: ljubavi, samoubistva, homoerotičnosti, kulta tela, umirenja, starosti, stvaralaštva sa namerom da čitaocima približi sagledljive horizontale i vertikale izazovnog Mišime.

Mnogopoštovani Jovan Ćirilov, o rukopisu je, između ostalog, rekao: Izvrsnost u akciji

„Vaš tekst je pun veoma iznijansiranih tumačenja Mišiminog, a to znači i japanskog homoerotizma, a takođe helenskog koji je kod nas potpuno pogrešno doživljen. To je dobro kao i sve istine koje izlažete. Stalno prisustvo budizma na Vašim stranicama na pravi način je takođe značajno, jer je kod nas pomodni budizam prosto smešan, pa i opasan.”

Nažalost, Ćirilov nije dočekao štampanje rukopisa, ali je kao i svaki pristojan čovek učtivo prećutao eventualne pristrasnosti, suzdržanosti, prećutkivanja, pravdanja, nedostatke i manjkavosti. Kada je mogao Ćirilov, mogu i ja. Svakako mi nije bila namera da pišem ma kakvu književnu kritiku, već da preporučim knjigu Izvrsnost u akciji / Pripovest o Mišimi verujući da će se mnogi obradovati knjizi kao što sam se i ja obradovao.

P. S. Vladimire, ne zameri! Izvrsnost u akciji

Jukio Mišima

Tekst je preduzet sa Bloga B92 autora Nurudina. Zahvaljujemo se autoru ovog teksta na odličnom prikazu dela.

Naša izdanja možete pogledati u našoj online knjižari.