Januarska
promo ponuda 3

2,300.00 RSD

Da najduži mesec brže prođe, počastite se sa kompletom knjiga Predraga Đurića. Poručite tri romana po posebnoj januarskoj ceni.

Na zalihama

Format:

A5, 21 cm

Broj strana:

174 + 126 + 130

Povez:

Meki

Pismo:

Latinica

Kategorije: , , Šifra proizvoda: januar-3

Opis

Beograd poslednja opcija organski visovi

Da najduži mesec brže prođe, počastite se sa kompletom knjiga Predraga Đurića. Poručite tri romana po posebnoj januarskoj ceni.

Predrag Đurić – Melkiorov čin

Pisati roman s jasno naglašenom notom satire u savremeno doba prilično je velik izazov. Stvaranje književnog teksta izuzetno jake i jasne političke konotacije i intonacije predstavlja hod po ivici. U svakom trenutku, jednom nogom, ali i celim telom, može se pasti u pamfletsko pisanje. Takav pad značio bi izlazak iz književnosti i dalji hod, riljanje, kroz nešto što s umetnošću nema veze. Međutim, već od prvih stranica postaje jasno da „Melkiorov čin” neće pasti u ambis. Predrag Đurić je to postigao, pre svega, dobro promišljenom i pročišćenom osnovnom pričom, koju je onda razgranavao, a na trenutke i oneobičavao (naročito uspelim postupkom imenovanja, kako likova, tako i događaja (Melkior, Otac Nacije, Telemah, Penelopa, Egidus, pukovnik Blum, Ancien Régime, Voland…i u konačnici – sam Melkiorov čin).

Predrag Đurić – Patchwork

Ovaj roman Predraga Đurića ima veliki zadatak: Patchwork hoće da bude krik jedne generacije koja je gledala kako se svet u kome su stasali ruši. Eliptične rečenice lišene suvišne deskripcije nisu samo stilska karakteristika pripovedača već funkcionalni element u vođenju radnje. Niz rastrzanih sekvenci koje jedva vidljivim nitima održavaju celinu jesu razlog zašto se roman zove Patchwork, ali i ključ za razumevanje. Glavni junak ovog romana je Bono, junak kakvog bismo i očekivali u romanu ovog tipa. Rođen je sredinom sedamdesetih, kapacitet za razumevanje događaja oko sebe stiče krajem osamdesetih kada krah tog starog sveta zapravo i počinje, formira se ranih devedesetih tokom kojih i stasava.

Predrag Đurič – Strapado

Roman Predraga Đurića „Strapado“ već svojim naslovom sugeriše tumačenje. Referisanjem na vrstu mučenja, Đurić nam nudi fokalnu tačku iz koje ćemo posmatrati unutrašnji svet glavnog junaka. Šta ćemo tamo zateći? Zateći ćemo čoveka rastrzanog uspomenama na teške i mučne dane, čoveka kome ništa nije olako pošlo za rukom. Sva ta teskoba otvara se pažljivo biranim i pravovremeno pruženim reminiscencijama. On se i u trenutku odigravanja radnje nalazi u mučnoj situaciji. Rastrzan između onoga što je nekada možda bio i onoga što danas verovatno jeste, drug Vladimir se, možda po prvi put, nalazi u nešto aktivnijoj ulozi. Svoju situaciju makar promišlja, za razliku od mlađeg Vladimira koga silina događaja vodi i usmerava.