Tiraž rasprodat

Dragan Radišić
Put straha i nade

Kratak roman Dragana Radišića koji govori o događajima koji prate ranu fazu raspada SFRJ.

Format:

A5, 21 cm

Broj strana:

94

Povez:

Meki

Pismo:

Latinica

Godina izdanja:

2018.

Kategorije: , Oznake:

Opis

Dragan Radišić – Put straha i nade

Kratak roman Dragana Radišića koji govori o događajima koji prate ranu fazu raspada SFRJ. Pomerajući fokus daleko od velikih tema, autor uspeva da u srce priče stavi obične ljude i njihove sudbine ne mareći previše za bilo koju od opšeprihvaćenih verzija tih događaja.

Možda svesno, a možda i nehotice, Radišić je na ovaj način uspeo da se pomeri iz narativa uobičajenog uobičajenog za ove naše prostore. Može se tvrditi da se ludilo tog doba, makar kod Radišićevih junaka, ponašalo kao svojvrsno pojačalo. Pristojan svet se trudio da ostane pristojan, dok su ovi drugi, osećajući da se struktura oko njih ruši, osetili priliku da konačno udovolje svojim nagonima. Iskoristiću priliku da se poslužim rečenicom iz Selenićevog „Ubistva sa predumišljajem“: Što nigda nije bilo sad biva.

Dragan Radišić – Put straha i nade

Iz romana:

…„Kakva su to smutna vremena kad nečija nevolja nekom može doneti olakšanje“, bio je postiđen. Soba je bila puna unezverenih očiju, beznadežno su se gledali međusobno, suočavao se sa njima, nije bilo nikakvog odgovora, samo strah i nepoznanica. Za ove ljude oko njega počinjao je novi dan pun neizvesnosti, nade i straha, za Jovana je bio prvi. Jedino što im je zajedničko bilo, bila je nevolja.

Dragan Radišić – Put straha i nade

Za proteklih par meseci oslabio je 11 kg. Sutradan ujutru sedeo je na terasi kuće svoga brata, podigavši noge na ogradu i slušao glasanje gugutki. Bio je to prepoznatljiv zvuk iz njegovog
detinjstva. To su bili zvuci koji su odzvanjali u njegovoj glavi, oni su ga održavali, sve vreme dok se trudio da izađe iz onog pakla.

Dok se opuštao,razmišljao je, košmar i pakao je bilo sve što se dešavalo oko njega tih meseci.

Iz pakla je izašao, ali ga košmari nisu napustili, ipak… Bio je zatečen od pomisli da je ovo možda samo san.