Dragan Mihailović
Sunce iznad Hrama Svetog Save

1,000.00 RSD

Gradeći priču na opštim temama, autor je zapravo vešto balansirao između univerzalnog i ličnog, te stvarnog i izmišljenog.

Na zalihama

Format:

A5, 21 cm

Broj strana:

280

Povez:

Meki

Pismo:

Latinica

Godina izdanja:

2022.

Kategorije: , , Šifra proizvoda: 978-86-904614-0-0 Oznake:

Opis

Dragan Mihailović Sunce iznad Hrama Svetog Save 

Dragan Mihailović – Sunce iznad Hrama Svetog Save

Milan, glavni junak romana, otišao je u inostranstvo i poneo sa sobom sve ono što on jeste a što je filigranski precizno utkano u biće jednog mladog mislećeg čoveka koji nastoji da pronađe svoje mesto pod „suncem tuđeg neba”, prilagođavajući se drugačijoj kulturi i novoj svakodnevici. Ovo nije priča o emigrantskoj nostalgiji i nesnađenosti iako se glavni junak vraća tamo odakle je jednom krenuo bez namere da se osvrće, mada on to zapravo često čini presecajući glavnu pripovedačku nit romantičnim reminiscencijama na ranu mladost i vreme provedeno u Beogradu.

Simbolična je ta raspolućenost glavnog junaka dok vozi svoj automobil modernim švajcarskim auto-putevima i traži pravo skretanje istovremeno slušajući i pevušeći staru jugonostalgičnu muziku, i u lirskim unutrašnjim monolozima deli sa čitaocem svoje drage uspomene. I taj, naoko sporedni narativ – jer glavni jeste život u Švajcarskoj i ljubavni zaplet koji se postepeno razvija do neočekivane kulminacije – čini da se u ovom romanu, klasičnom dramskom kompozicijom, čitaočeva pažnja drži budnom do samog raspleta i dostizanja dugo očekivanog spokoja.

Gradeći priču na opštim temama, autor je zapravo vešto balansirao između univerzalnog i ličnog, te stvarnog i izmišljenog. Suprotstavljajući ne samo stare i nove prijatelje, staru i novu ljubav, već i staru i novu domovinu, različite kao da su dve udaljene galaksije, glavni junak zapravo bira ne samo između starog i novog fizičkog, već i mentalnog i naročito emotivnog prostora u kome je on na kraju opet svoj na svome i – kod kuće.

(Iz recenzije.)

Uz ovo delo možete pogledati i druga dela koja smo objavili ovde

Ukoliko želite, možete pogledati i naš podkast “Razgovori sa piscima” ovde