dr Nada Trifković
Nove uloge nastavnika u školi koja uči

Nema reforme društva bez reforme vaspitno-obrazovnog sistema. O tome svedoče iskustva razvijenih zemalja. Isto tako, nema reforme obrazovnog sistema bez reforme glavnog nosioca procesa obrazovanja, a to je nastavnik.

Format:

B5, 24 cm

Broj strana:

179

Povez:

Meki

Pismo:

Ćirilica

Godina izdanja:

2015.

Kategorije: , Oznake:

Opis

Zbog društvene uloge i značaja nastavnički poziv i pored toga što je poslednjih decenija potcenjen i marginalizovan, i dalje ima jednu od najodgovornijih funkcija upravljanja promenama društva u celini.

U vremenu brzih promena, obrazovanje predstavlja ključnu kariku u tom lancu.

Naša škola, opterećena i zatrpana balastom prošlosti nema snagu da proizvodi budućnost. Razvijene zemlje su se odavno uhvatile u koštac sa reformom obrazovnog sistema i većeg ulaganja u obrazovanje, svesni da je to prvi i osnovni korak u borbi protiv siromaštva.

Profesionalno osnaživanje nastavnika predstavlja preduslov za svaku reformu i poboljšanje kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa.

Istraživanja o stručnom usavršavanju zemalja Evropske Unije (TALIS) ukazuju na činjenicu da se ovom bitnom segmentu profesionalnog osnaživanja svih struktura obrazovno-vaspitnog procesa poklanja značajna pažnja.

Pored pojačanog ulaganja u obrazovanje i sistemskog rešavanja problema stručnog usavršavanja nastavnika i razvijene zemlje se suočavaju sa problemom heterogenog sastava zaposlenih u obrazovanju, podizanju motivacije, konkurencije i kompetencija nastavnika.

Cilj istraživanja i analiza sadržanih u ovoj knjizi bio je sagledati spremnost nastavnika (i učenika) za upravljanje razvojnim promenama u školi i nastavi, utvrditi njihov odnos prema stručnom usavršavanju i potrebama za usavršavanjem, te na toj osnovi projektovati principe (predloge) za modeliranje stručnog usavršavanja nastavnika koji bi bili u funkciji efikasnog upravljanja razvojnim promenama u nastavnom procesu, u školi kao organizaciji koja uči.

Više informacija o ovom izdanju možete pronaći na sajtu izdavača ovde